FAQ

Heb ik lipoedeem? Wat kan ik zelf doen aan lipoedeem en bloedcirculatieproblemen?

Is krachttraining bij lipoedeem goed? Hoe komt het dat mijn benen zo zwaar aanvoelen? Wat kan ik doen aan stramme benen? Waarom verzuren mijn benen zo snel? Wat is het verschil tussen Je Beste Benen Reset en JBB Mobility?

Deze en andere vragen beantwoorden we bij deze frequently asked questions

(veelgestelde vragen over lipoedeem en bloedcirculatiepoblemen).

Heb ik lipoedeem?’

Een diagnose kan alleen een arts stellen, maar er is een aantal aanwijzingen. Als je benen twee maten groter zijn dan je bovenlichaam, je vaak pijnlijke, zware, vermoeide benen hebt en/of snel verzurende benen en snel blauwe plekken, kan dit wijzen op lipoedeem. Laat altijd een diagnose stellen door een arts (vaak word je doorgestuurd naar een dermatoloog).

Lees hier meer over lipoedeem →

Wat kan ik zelf doen aan lipoedeem?

Lipoedeem staat in de medische literatuur te boek als chronische aandoening. Toch is er heel veel wat je kunt doen om je leven zo optimaal mogelijk te maken. Hoe eerder je begint, hoe meer ellende je kunt voorkomen. Lipoedeem kan namelijk progressief verlopen, wat betekent dat het (eerst langzaam, later vaak sneller) steeds wat erger kan worden. Maar dit hoeft dus niet! Je kunt er veel aan doen om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Uitvinden welke voeding voor jóu werkt (dit is niet bij elke lipoedeempatiënt hetzelfde), dagelijks en op de juiste manier bewegen (niet te veel en niet te heftig, maar wel met grote regelmaat), het verminderen van stress, zelfs je ademhaling en je slaap hebben invloed.

Lees meer over de programma’s die jou hierbij helpen →

Hoe komt het dat mijn benen zo zwaar aanvoelen?

Je bloedcirculatie is essentieel voor het transporteren van zuurstof en voedingsstoffen naar de weefsels, waaronder de spieren, en het verwijderen van afvalstoffen. Als de bloedstroom vermindert, kunnen spieren en weefsels onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen krijgen, wat kan leiden tot dat zware gevoel. Bovendien kan een opeenhoping van afvalstoffen in het bindweefsel en de spieren ook een zwaar gevoel geven. Dit is bij vrouwen met lipoedeem en bloedcirculatieproblemen vaak het geval.

Waarom zijn mijn benen pijnlijk bij aanraking?

Dit komt vaak voor bij lipoedeem en bloedcirculatieproblemen. Pijnlijkheid bij aanraking kan te maken hebben met de opbouw van afvalstoffen in het bindweefsel en de spieren. Door een verminderde bloedcirculatie worden deze afvalstoffen niet efficiënt afgevoerd. Dit kan leiden tot ontstekingen of druk op zenuwuiteinden in de benen, wat pijn of gevoeligheid bij aanraking veroorzaakt. Bovendien kan een verminderde bloedstroom ervoor zorgen dat het bindweefsel minder elastisch wordt, wat de pijn kan verergeren.

Waarom voelen mijn benen stram aan

Ook stramheid en stijfheid in spieren en gewrichten kan ontstaan bij lipoedeem en/of bloedcirculatieproblemen. Beweging, stretchen en massages kunnen helpen om de circulatie te stimuleren en afvalstoffen uit de spieren en het bindweefsel af te voeren. te verwijderen.

Waarom verzuren mijn benen zo snel?

Verzuring in de spieren treedt op wanneer er een opeenhoping is van afvalstoffen als gevolg van spieractiviteit, vooral tijdens intensieve inspanning. Dat is meestal geen probleem: het lichaam is er op gebouwd om deze afvalstoffen via de bloedcirculatie af te voeren. Maar bij lipoedeem en bloedcirculatieproblemen is de bloedcirculatie juist niet optimaal. En als je circulatie niet optimaal is, kunnen deze afvalstoffen zich ophopen in de spieren wat leidt tot verzuring.

Wat is de overeenkomst tussen lipoedeem en bloedcirculatieproblemen?

Vaak geven ze – wat de benen betreft – dezelfde symptomen: pijnlijke, zwaar aanvoelende, vermoeide benen, stramme benen en vaak zelfs onrustige benen. Deze klachten worden veroorzaakt door bloedcirculatie die niet optimaal werkt. Bij lipoedeem komt daar nog eens een vetopslag-component bij kijken: de vetafbraak op de aangedane gebieden (vaak de bovenbenen, soms (ook) de onderbenen en de armen) stagneert: ze worden in verhouding dikker dan de rest van het lichaam. Soms is het verschil tussen ‘alleen’ bloedcirculatieproblemen en lipoedeem niet heel duidelijk, bijvoorbeeld bij jonge vrouwen die (nog) slank zijn.

Lees hier meer over lipoedeem →

Jong en lipoedeem, kan dat?

Jazeker, dit kan. Vaak beginnen de klachten – zware, vermoeide, pijnlijke verzuurde benen, veel spierpijn, stramme benen, moeite met sporten en bewegen, weinig energie – in of net na de puberteit. Vaak zijn deze jonge vrouwen dan (nog) slank, of er is slechts een beetje extra vetafzetting op de bovenbenen, wat voor een arts vaak niet alarmerend is (maar voor de persoon zelf wel). Het duurt daardoor soms jaren voordat de juiste diagnose gesteld is. Andersom kan overigens ook: (nog) geen klachten, maar wel duidelijk maatverschil tussen boven- en onderlichaam. Omdat er (nog) geen klachten zijn en dus geen noodzaak voor een diagnose, komen deze vrouwen er vaak pas op latere leeftijd achter dat ze lipoedeem hebben.

Lees meer over de programma’s die jou hierbij helpen →

Slank en lipoedeem, kan dat?

Jazeker! Ik heb meerdere vrouwen in mijn praktijk die slank zijn en toch echt lipoedeem of bloedcirculatieproblemen (en bijbehorende klachten) hebben. Een diagnose wordt dan vaak moeizaam gesteld. Lipoedeem is nog steeds relatief onbekend. En áls (huis-)artsen er al van gehoord hebben, kennen ze het soms alleen van de extremere gevallen en leggen ze niet altijd de link met de slanke vrouw die voor hen zit. Sommige artsen geven aan dat een cliënt geen lipoedeem kan hebben, want ‘bij lipoedeem heb je altijd overgewicht’. Dit klopt niet. Ook slanke vrouwen kunnen lipoedeem hebben. Ze hebben dan wel veel klachten, maar hebben bijvoorbeeld niet de aanleg om snel te groeien (niet iedereen is hetzelfde, ook lipoedeempatiënten niet). Of het gaat om jonge cliënten die nog in de beginfase van lipoedeem zijn en vaak pas later dikkere benen gaan krijgen. Het goede nieuws voor deze vrouwen is: je kunt er vaak heel veel aan doen om erger in de toekomst te voorkomen.

Is krachttraining bij lipoedeem en bloedcirculatieproblemen goed?

Regelmatig bewegen bij lipoedeem is het beste dat je kunt doen. Ik ben een groot voorstander van veelzijdig bewegen bij lipoedeem en bloedcirculatieproblemen, voor een zo optimaal mogelijk leven. Mobiliteitsoefeningen komen bij mij op de eerste plaats – hierbij combineer je souplesse met kracht in de beweging en hiermee blijf je langer mobiel. Uiteindelijk is het met lipoedeem en bloedcirculatieproblemen niet zo belangrijk of je 80 kilo kunt liften of een marathon kunt lopen (mag van mij wel hoor, als je dit leuk vindt en je lichaam kan het aan!), maar wel belangrijk is dat je zo lang mogelijk een fit en plezierig leven kunt leiden en leuke dingen kunt ondernemen samen met de mensen die je liefhebt. Dus: mobiliteits-workouts staan bij mij op nummer 1. Daarnaast kun je uitstekend krachttraining doen. Dit kan zelfs helpen om klachten binnen de perken te houden. Bij lipoedeem is de doorbloeding in de benen niet optimaal, wat kan leiden tot klachten als zware, pijnlijke, snel verzuurde, vermoeide benen. Sporten in het algemeen stimuleert de bloedsomloop, zodat er meer zuurstof naar de benen gaat, wat deze klachten kan verminderen. Sporten met gecontroleerde bewegingen zijn aan te raden bij lipoedeem en bloedcirculatiepoblemen, vanwege een hogere kans op blessures. Bij krachttraining zijn de bewegingen doorgaans gecontroleerd. Daarnaast bouw je met krachttraining spiermassa op. Spieren hebben als kenmerk dat ze goed doorbloed zijn, dus meer spiermassa betekent een betere doorbloeding. Wel zijn mensen met lipoedeem en bloedcirculatieproblemen, juist door die slechtere doorbloeding, blessuregevoeliger en krijgen ze sneller spierpijn. Zorg dus dat je trainer of jijzelf kennis heeft van deze problematiek, als je krachttraining (of welke sport dan ook) gaat doen. In beide programma’s van Je Beste Benen: het JBB Mobility-abonnement en het 12-weken programma Je Beste Benen Reset vind je veel informatie over op de juiste manier bewegen, trainen en sporten bij lipoedeem en bloedcirculatieproblemen.

Meer informatie →

Ik heb lipolymfoedeem, wat betekent dat?

Sommige vrouwen krijgen de diagnose lipolymfoedeem. Dit is een samentrekking van lipoedeem en lymfoedeem. Vaak zien we bij lipoedeem een verstoorde doorbloeding en afvoer van afvalstoffen in het bindweefsel. Het bindweefsel verhardt en bloedvaten en lymfevaten (die ook in het bindweefsel liggen), kunnen minder goed hun werk doen. Het gevolg is dat vocht minder goed wordt afgevoerd.




Lipolymfoedeem is dus lipoedeem (waarbij slechte doorbloeding en vetophopingen op de benen optreden) en bijkomend lymfoedeem (vochtophopingen). Als er bij Je Beste Benen wordt gesproken over lipoedeem, valt lipolymfoedeem daar ook onder.

Meer informatie →

Hoe kunnen de initiatieven van Je Beste Benen mij helpen?

Ik heb Je Beste Benen opgericht om vrouwen met beenproblematiek zoals lipoedeem, bloedcirculatieproblemen, pijnlijke, zwaar aanvoelende benen, onrustige benen en stijfheids- en stramheidsklachten in de benen te helpen hun beste leven te leiden. Ik heb al mijn kennis als therapeut en ervaringsdeskundige met lipoedeem gebundeld in de progamma’s Je Beste Benen Reset en JBB Mobility.

Wat is het verschil tussen JBB Mobility en Je Beste Benen Reset?

JBB Mobility-abonnement: 


V Praktische aanpak: direct beginnen met dagelijkse mobiliteitsroutine 


V Oefeningenprogramma speciaal ontworpen voor mensen met lipoedeem, bloedcirculatieproblemen, stramme benen, pijnlijke, zware, vermoeide benen  


V Gericht op de mobiliteit van heupen, knieën en enkels en de spieren en het bindweefsel in boven- en onderbenen 


V In maar 9 minuten per dag, dus makkelijk in te passen 


V Low impact, dus lief voor de knieën 


V Maandabonnement met elke maand nieuwe input (Heb je een favoriete workout? Geen probleem! Je houdt toegang tot de oude workouts, dus zolang je een abonnement hebt, heb je de beschikking over een groeiende bibliotheek aan workouts)


Ik wil meer weten over het JBB Mobility Workout maandabonnement



Je Beste Benen Reset-programma 


V Totaal-aanpak voor jouw beste benen 


V Scheepsladingen informatie, ervaringen en kennis over lipoedeem en bloedcirculatieproblemen en de daaruit voortvloeiende klachten (pijnlijke, zwaar aanvoelende, vermoeide benen, veel spierbeen, snel blauwe plekken) 


V Geeft inzicht in wat werkt voor jóuw benen 


V Veel kennis en praktische tips op het gebied van leefstijl, voeding, beweging, hulpmiddelen, stress en zelfs slaap en ademhaling kunnen invloed hebben op je klachten.  


V Praktische handvaten om blijvende veranderingen in je leven aan te brengen 


V 12-weken (krijg je het niet af en 12 weken, geen probleem! Je blijft toegang houden tot je programma)  


Ik wil meer weten over het Je Beste Benen Reset 12-weken Programma.



Beide programma’s zijn met elkaar te combineren of kunnen los van elkaar gebruikt worden. Je kunt je bijvoorbeeld eerst focussen op het Je Beste Benen Reset Programma van 12 weken. En eventueel daarna starten met het JBB Mobility Workout maandabonnement om van bewegen je dagelijkse nieuwe gewoonte te maken. Je kunt ook heel praktisch beginnen met de dagelijkse JBB Mobility Workout en later instappen in het 12-weken programma. Of beide programma’s tegelijk starten.  


Breng me naar het volledige aanbod →

Ik heb geen lipoedeem en zover ik weet geen bloedcirculatieproblemen, zijn de programma’s van Je Beste Benen dan ook iets voor mij?

De mobiliteitsoefeningen van JBB Mobility Workout verbeteren op een toegankelijke manier de stabiliteit, flexibiliteit en belastbaarheid van de enkels, knieën en heupen en maken de spieren en het bindweefsel soepeler en gezonder. Bovendien bevorderen de oefeningen de afvoer van vocht en afvalstoffen door de kuitspierpomp aan het werk te zetten. Dus ja, de oefeningen van JBB Mobility zijn voor iedereen goed, zeker voor mensen die veel zitten of eenzijdig bewegen, zoals veel wandelen. 


 


Het 12-weken Je Beste Benen Reset Programma is specifiek gericht op vrouwen met lipoedeem en/of bloedcirculatieproblemen. Heb je stramme benen, vaak spierpijn, zwaar aanvoelende benen, snel pijn in de benen (soms al bij aanraking), snel verzuring in de benen, snel blauwe plekken en/of vaak koude voeten dan kan dit liggen aan een slechte doorbloeding in de benen en dan is dit programma zeker iets voor jou. Heb je lymfoedeem dan zal een groot deel van het programma ook jou kunnen helpen aan gezondere benen, maar houd er rekening mee dat delen specifiek gaan over lipoedeem en bloedcirculatieproblemen.

Wat is het verschil tussen gewone stretchoefeningen en de oefeningen van JBB Mobility Workout?

Stretchen is simpelweg het verlengen van de spieren. Wat goed is. Maar aan langere spieren op zich heb je niet zoveel. De oefeningen van JBB Mobility Workout richten zich op soepelheid en belastbaarheid binnen een beweging. De meeste problemen bij het lopen en bewegen bij lipoedeem en bloedcirculatieproblemen ontstaan door strak en stug bindweefsel, zwakke spieren of strakke spieren. De oefeningen van JBB Mobility richten zich op het soepeler maken van het bindweefsel en het stabieler maken van gewrichten in enkels, knieën en heupen en het verlengen, soepeler én krachtiger maken van de spieren binnen de beweging.

 


Het 12-weken Je Beste Benen Reset Programma is specifiek gericht op vrouwen met lipoedeem en/of bloedcirculatieproblemen. Heb je stramme benen, vaak spierpijn, zwaar aanvoelende benen, snel pijn in de benen (soms al bij aanraking), snel verzuring in de benen, snel blauwe plekken en/of vaak koude voeten dan kan dit liggen aan een slechte doorbloeding in de benen en dan is dit programma zeker iets voor jou. Heb je lymfoedeem dan zal een groot deel van het programma ook jou kunnen helpen aan gezondere benen, maar houd er rekening mee dat delen specifiek gaan over lipoedeem en bloedcirculatieproblemen.

Ik heb geen lipoedeem, maar wel stramheids- en stijfheidsklachten, is JBB Mobility Workout dan iets voor mij?

Jazeker! De oefeningen zijn gericht op iedereen met zware, vermoeide, pijnlijke benen en stramme benen. Ook simpelweg ouder worden of bijvoorbeeld hormoonwisselingen zoals de overgang, kan stramheidsklachten veroorzaken.

Ik heb lang niet gesport, kan ik de oefeningen van JBB Mobility Workout doen?

De oefeningen zijn op verschillende niveaus te doen. Het is wel belangrijk dat je in verschillende houdingen op de grond kunt zitten (ook op handen en/of knieën) en zelf op kunt staan. Als je lang niet hebt gesport, raadpleeg dan altijd je huisarts of fysiotherapeut als je weer gaat beginnen. Als je verder niets aan sport doet, is 9 minuten JBB Mobility per dag een supergoed idee. Ik zou wel aanraden daarbij ook te gaan wandelen, fietsen of zwemmen.

Ik ben niet lenig, kan ik de oefeningen van JBB Mobility Workout dan wel doen?

Het gaat er bij de oefeningen van JBB Mobility niet om dat je er goed in bent of wordt, maar wat de oefeningen voor jouw mobiliteit doen. Omdat je de oefeningen doet, worden je bewegingen soepeler en krachtiger. Hoe stram of niet-flexibel je ook was voordat je begint: je mobiliteit (en flexibiliteit) zal zeker verbeteren.

Ik doe al veel aan sport, heeft JBB Mobility Workout dan wel zin voor mij?

Zeer waarschijnlijk wel! Veel sportregimes zijn enkelvoudig: de focus ligt bijvoorbeeld op kracht of op cardio. Of op bepaalde bewegingen die belangrijk zijn voor jouw sport. Maar dit betekent nog niet dat we lang mobiel blijven. Sterker nog: bij repeterende bewegingen, zoals de meeste krachttraining, cardio (zelfs bij wandelen) en de meeste sporten, kan stijfheid en stramheid optreden, die mobiliteit in de weg staan. JBB Mobility is dan een uitstekende basis om beter te presteren in je andere sporten én in het dagelijks leven.

Ik ben in de overgang, is JBB Mobility Workout goed voor mij?

Ja, juist! Door veranderingen in de hormoonbalans kan de kwaliteit van de bloedvaten afnemen. Vrouwen in en na de overgang kunnen daardoor te maken krijgen met klachten als stijfheid, meer en sneller spierpijn, sneller verzuren en een strammer gevoel in heupen en knieën. De oefeningen van JBB Mobility zorgen voor een betere bloedsomloop en meer mobiliteit in heupen, enkels en knieën.

Zelf aan de slag voor je beste benen?

JE BESTE BENEN

Met de programma’s van Je Beste Benen gaan we samen op pad naar jóuw beste benen. Voor iedereen met beenproblemen als lipoedeem, bloedcirculatieproblemen, stramme benen, verzuurde, pijnlijke of zwaar aanvoelende benen of lipo-lymfoedeem. Theoretische kennis en praktische hulp gebundeld in efficiënte programma’s.

NAVIGATIE
BLOG
CONTACT

Je Beste Benen

Constantijn Huijgenslaan 43a

3351 XA Papendrecht

Tel.: 06 22523738

E-mail : info@jebestebenen.nl

KvK nr.: 24298068

© Copyright 2024 – Van de Pavoordt Publicaties - Alle rechten voorbehouden - Ontwikkeld door Ementes op het Fullfront Platform - Algemene Voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring

Je winkelmandje is leeg Ga verder
Winkelmandje
Subtotaal:
Korting 
Korting 
Bekijk gegevens
- +
Uitverkocht